АКУД Шпанац

Академско позориште


Академско позориште „ТЕАТАР ДЕС“ је једино стално, репертоарско позориште на СО Нови Београд и као такво негује позоришну анимацију, едукацију, продукцију и дифузију. Примарни задаци Театра су: ослобађање потенцијалних могућности сваког појединца у циљу слободног стваралачког изражавања личности, подстицање и омогућавање прихватања културних и уметничких остварења, њихово разумевање, коришћење и уживање у њима, суочавање појединца са проблемима савременог друштва.

Театар ДЕС своју репертоарску политику базира на темама из савременог начина живота и вечитој запитаности човека над самим собом. Ово позориште негује популаризацију младих драматурга и позоришних редитеља.

Поред играња представа на матичној сцени, Театар ДЕС гостује или организује гостовања и на другим аматерским и професионалним позоришним сценама у земљи и иностранству и узима учешће на међународним и домаћим фестивалима, гостује на многим радио и телевизијским станицама презентујући своје активности и представе са редовног репертоара.

Школа глуме подржава програм катедре за глуму на ФДУ што подразумева низ индивидуалних и групних вежби и задатака (физичке и гласовне вежбе, игре, сценске борбе, сценски покрет, дикција, техника гласа, глума), теоретски рад у оквиру историје позоришта и драме.