АКУД Шпанац

О нама


Академско културно уметничко друштво „ШПАНАЦ“ је основано 17. децембра 1954. године заједничким напорима студената и професора Универзитета у Београду. За седиште друштва је изабран Студенстки град који је тада удомљавао преко 6.000 студената. Од самог почетка, „Шпанац“ своје постојање заснива на четири сегмента уметничког израза:

  • - фолклорно-уметничка игра
  • - хорска музика
  • - концертна народна музика
  • - позоришна уметност

У почетку једино културно уметничко друштво на територији тада младе општине Нови Београд, преузело је улогу организатора и носиоца готово свих културних манифестација у том делу града. Међутим, Друштво је врло брзо изашло из локалних оквира укључујући се у све развијенији друштвено-културни живот Универзитета и града Београда. Добро организовано и вођено уз самопрекоран рад својих чланова и правилну програмску оријентацију, Друштво је неговало истинске уметничке вредности српске, југословенске, балканске и светске културне баштине.

Иза досадашњих постигнућа као убедљива аргументација стоје: Вукова награда, Орден председника републике, Орден братства и јединства, Повеља Универзитета, Грамата Патријарха српског Павла, Златна статуета и златне медаље Савеза аматера Србије, Освојена прва места и награде на фестивалима у земљи као и признања на сценама широм света, у Москви, Гуадалахари, Севиљи, Каљариу, Александрији, Хагу, Солт Лејк Ситију, Барселони… као и бројне повеље, плакете, дипломе и захвалнице за хуманитарне концерте.

Кроз друштво је за ових 65 година прошло преко 16.500 младих стваралаца који и данас делују у свим областима културно уметничке делатности. Многи кадрови, који су прошли кроз „Шпанац“ делују у великом броју средњих, виших и високих школа до Академије наука.