АКУД Шпанац

Ансамбл народне музике


Ансамбл народне музике, односно оркестар „Шпанац“ - срце нашег Друштва - чине школовани и академски образовани музичари, студенти Академије, врсни зналци. Уз вођство највећих стручњака из области музике, одани су народној песми и музици. Уз врхунски концертантни квалитет, интерпретирају музику аранжирану на основу чисте традиционалне народне музике, без простора за шунд, кич, имитацију и вулгаризацију.

Инструменти заступљени у Ансамблу народне музике су: хармоника, виолина, виола, виолончело, контрабас, тамбура, гитара, флаута, кларинет, фрула, цимбал, тапан и бубњеви.

У свом програму оркестар има самосталне инструменталне сплетове као и музичке пратње вокалних солиста који су засновани пре свега на музичкој традицији Србије и Балкана, али и на многим другим стиловима и музичким формама (аргентински танго, плесна музика Западне Европе, Северне и Јужне Америке, џез стандарди и џез адаптације фолклорне традиције). Изузетно битан и незаобилазан део репертоара оркестра су инструменталне пратње кореографских поставки Ансамбла народних игара и песама.